Po dwóch latach przerwy uczniowie klasy IIIA i IVA o profilu biologiczno-chemicznym powrócili na UWM, aby uczestniczyć w zajęciach dydaktycznych. Uczniowie odkrywali tajemnice przyrody w dwóch grupach. Pierwsza grupa na warsztatach „Świat słodkości w żywności” w przyjemny i słodki sposób poznała różne substancje słodzące i ich właściwości w żywności oraz na zajęciach „Metody chromatografii gazowej w ocenie jakości i autentyczności lipidów” zapoznała się z zastosowaniem tej metody. Grupie drugiej podczas warsztatów „Poznaj tajemnice zapisane w swoich genach” zaproponowano poznanie technik izolowania genów, samodzielne wyizolowanie własnego materiału genetycznego oraz przeprowadzenie testu diagnostycznego DNA określającego potencjalne predyspozycje i skłonności do m.in. uzależnień, metabolizmu alkoholu i oporności na zakażenie wirusem HIV (wyników nie zdradzimy!). Czekamy na kolejne zajęcia.